Monday 4 March 2013

kerutuk telur + gulai kuning ikan kembung

sekali skala layan lauk telur ok jgk...so menu kami untuk hari ni ialah kerutuk telur + gulai kuning ikan kembung...jom tgk resepinya....


KERUTUK TELUR

BAHAN-BAHAN:
3 sudu besar rempah kerutuk 
  5 biji telur - direbus/dibuang kulit...kemudian goreng..
3 sudu minyak masak
1 cawan santan pekat

2 sudu makan kerisik
Bahan A : 3 biji bawang merah & 4 ulas bawang putih – dikisar
Bahan B : ½ inci halia, ½ inci lengkuas, 3 ulas bawang putih, 2 batang serai – dikisar
1 sudu besar gula 
pes asam jawa
 1 cawan – Air
Garam

CARA :
Bancuh Rempah Kerutuk Adabi dengan Bahan A dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
Kemudian panaskan minyak.
Setelah minyak panas, tumiskan Bahan B.
Setelah berbau wangi, masukkan bancuhan rempah dan tumis sehingga pecah minyak. 

Tumis selama 10 hingga 15 minit.
Kemudian masukkan kerisik, santan pekat, pes asam jawa, air, gula dan garam secukup rasa.
Masak sehingga pekat dan masukkan telur yg telah direbus n goreng. 

Renehkan sebentar.Tutup api. 
Sedia untuk dihidangkan....



 GULAI KUNING IKAN KEMBUNG

BAHAN-BAHAN: 
3 ekor ikan kembung ( potong 2 ) 
4 biji bawang merah ( tumbuk halus/kisar )  
2 ulas bawang putih ( tumbuk halus/kisar ) 
1 inci lengkuas ( tumbuk halus/kisar )  
1 inci kunyit ( tumbuk halus/kisar )  
1 sudu besar cili giling/cili kisar 
2 cawan santan  
1 keping asam gelugor
  2 biji cili merah 
1 biji timun sederhana (belah 2 dan potong2)  
Garam  
Gula
 

CARA:
Masukkan semua bahan tumbuk/kisar kedalam periuk. Kemudian masukkan santan, dan asam gelugor. Biarkan sehingga mendidih. 
Kemudian masukkan ikan. Kacau dan perasakan dgn garam dan gula. Biarkan lagi hingga kuah menjadi sedikit pekat. 
Last masukkan timun dan juga cili merah. Masak  lagi 2 hingga 3 minit. Boleh tutup api dan siap untuk dihidangkan..
Selamat Mencuba :=)

kalo tukar ikan kering best jgk ni...

No comments:

Post a Comment