Monday 25 March 2013

Juadah Berbuka ~ Mee Kari Vs Pengat Pisang

Salam buat semua...

Alhamdulillah...ini juadah berbuka puasa kami di hari isnin ini...ni 1st trial buat mee kari...en suami kata jadi...hehe..kembang semangkuk rasa badan...isk3...tiba2 teringin nk makan mee kari...mcm biasa amk resepi kat dapur mat gebu ....mmg blog ni menjadi rujukan ku untuk menambahkan skill memasak...tq kepada pemilik blog yang byk membantu....ok jom layan resepi...


Bahan-Bahannya:-)
500 g daging
2 keping fish cake, dihiris nipis
1 batang lobak merah, didadu
5 batang putih jagung, hiris serong
2 biji kentang, kupas, didadu
2 biji tomato, potong kecil
10 biji tauhu "pok", dipotong dua
1 cawan santan pekat (mat guna santan kotak)
3 camca besar rempah kari
1 camca besar cili kisar
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 keping asam gelugor
Garam dan gula seckup rasa

Bahan Kisar :-)
2 biji bawang besar
1 cm lengkuas
1 cm halia
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 inci kunyit hidup (atau 1 camca teh serbuk kunyit)

Bahan Tumis :-)
4 biji bawang merah kecil, dihiris
2 biji bawang putih, dihiris
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang

Bahan Sampingan :-)
Taugeh, dibuang ekor
Telur rebus, dibelah dua
Hirisan daun sup/daun bawang
Hirisan cili merah/hijau
Bawang goreng
Limau kasturi, dibelah dua

Cara membuatnya :-)

  1. Daging dihiris nipis, rebus hingga empuk dan ketepikan. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum. Masukkan cili kisar, masak sekejap dan masukkan bahan2 kisar, serbuk lada hitam dan rempah kari. Masak hingga terbit minyak, gunakan api perlahan.
  2. Masukkan daging, hirisan fish cake, kentang, lobak merah dan putih jagung gaul rata dan tuang air rebusannya. Bila kentang hampir lembut, masukkan belahan tomato, tauhu pok dan asam gelugor. Biar mendidih.
  3. Perlahankan api dan tuang santan pekat, kacau hingga rata dan tambah garam serta gula secukup rasa. Biar mendidih 2 - 3 minit dan sesuaikan rasa. Jika ok boleh matikan api.
  4. PENYEDIAAN MEE KARI :- Mee kuning dicuci dan celur 30 saat, angkat dan toskan. Ambil mee kuning dan isi dalam bekas sesuai, cedok kuah serta isi2nya ke atas mee tadi. Tabur taugeh, hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan cili hijau/merah. Hias dengan telur rebus dan limau kasturi sebelum dihidang kan.....dan boleh lah dimakan ramai2.....hmmmm....

layan gambar plk...

 bahan-bahan sampingan

 jom makan

untuk pencuci mulut pulak saya sediakan pengat pisang...kebetulan pisang yg ditanam en suami dah masak...jd dapat mkn hasil titik peluh sendiri...ni resepinya...senang saje...


Bahan2
1 sikat pisang
3 cawan santan pekat
1 cawan air/santai cair
1 1/2 sudu besar sagu biji halus ~ basuh di air paip menggunakan penapis sebelum digunakan
gula merah secukupnya (saya guna gula melaka)
1 helai daun pandan ~ cuci bersih & simpul
secubit garam

Cara2
1. Masak gula merah bersama air/santan cair hingga larut. Ketepikan dahulu.
2. Pisang dipotong serong ikut kesesuaian. 
3. Jerang santan bersama secubit garam & daun pandan. Pastikan sentiasa dikacau supaya tak membuak. Masukkan biji2 sagu yang dicuci dengan memperoikannya. Kacau sentiasa sehingga biji sagu nampak agak jernih sedikit.
4. Masukkan pisang yang dipotong dan terus masak hingga biji sagu jernih sepenuhnya. (pastikan tak berhenti mengacau2 kuah supaya santan tak berketul2). Akhir sekali tapiskan air gula merah ke dalam periuk & masak seketika. Jika nampak terlalu pekat boleh tambah air masak & terus masak lagi hingga mendidih. Sedia dihidangkan suam2 atau sejuk. 

gelap plk gambarnya...

alhamdulillah atas nikmat yang telah diberiNya...

No comments:

Post a Comment