Saturday 2 February 2013

First trial buat roti jala...

Tiba-tiba tekak ni teringin nk makan roti jala...nk beli susah skit nk dapatkan kt area paka ni...so, terus mintak tolong en google...bila tgk resepi die xde la susah sangat...mmm...bahan2 nya pn kebetulan ade kt dapurku...so try buat...tp pakai kuali biasa la...dh la awal2 tu agak melekat jgk..bila dh 2 3 kali tebar br kurang melekat...so, hasilnya x cantik..coz die meleleh sblm smpt die btol2 masak...maklum lah kualinya xleper n melengkung...jd x nmpk mcm jala sgt...dh cam lempeng plk gayanya...huhuhu...tp xpe lah..yg penting rasanya cm roti jala...hehehe...cicah plak ngan kari ikan tenggiri(coz dh muak ngan ayam)...kebetulan tenggiri yang beli hari tu ade lg kt dlm peti ais....ye la..beli sekor yang agak besar...mkn berdua je...bygkan nk perabih kannya mcm mn...huhu...namun, pe2 pn...terubat la jgk rasa mengidam tu....i'Allah...kalo dpt kuali leper non stick tu...n jadi ku menjala...akan diupload pic yang lebih comel..hihi...

ok..di sini sy sertakan resepi roti jala...


RESEPI ROTI JALA




Bahan:- 

2 cawan tepung gandum

2 cawan air (*ummi guna 1 cawan air dan 1 cawan susu segar) 

1 bij telor 

1 sudu kecil garam halus 

beberapa titik pewarna kuning (saya guna yg serbuk)



Cara Menyediakan:-

Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.


ok...ni plk picture nye...tp korang jgn gelak ehh...biasalah percubaan pertama...nasrah cuba lagi ok..caiyyokk...hehe....




No comments:

Post a Comment