Wednesday 30 January 2013

Asam pedas ikan cencaru

Ok...jom layan resepi asam pedas ikan cencaru....sekali skali pekene asam pedas syok jugak....kalo xde ikan cencaru...boleh je ganti dengan mana2 ikan yang dirasakan sesuai...ok ni proses2 nye....jom layan...
Bahan2 : 


ikan cencaru

8 biji bendi

1 biji tomato

2 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

1cm halia

1cm kunyit hidup
daun kesum & bunga kantan

3 sudu besar cili giling (coz cili kering xde)

1/2 cawan air asam jawa

2 cawan air

Sedikit minyak

Gula dan Garam secukup rasa



Cara2 :



1. Ikan dibersihkan dan dipotong 2. Bendi di potong tangkai dan hujungnya. Tomato di belah empat.  Bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit di tumbuk lumat. Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah agak kekuningan, masukkan cili giling dan air asam jawa. 


2. Masak sampai pecah minyak dan agak garing. Masukkan air. Bila mendidih masukkan ikan. kemudian masukkan bunga kantan & daun kesum...last sekali masukkan bendi dan tomato. Biarkan sebentar. Perasakan dengan gula dan garam. Agak2 dh nk mendidih lagi bolehlah diangkat.  jangan biarkan mendidih terlalu lama coz nanti bendi jadi terlalu layu dan lembik...nanti xsedap...
ada orang letak belacan...mungkin lagi sedap...tapi saya xletak....ada masalah resdung...jadi xmo amik risiko....ok..selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment