Tuesday 5 February 2013

Telur itik masak lemak cili api

kali ni kita kongsi resepi masak lemak cili api telur itik plak k....semalam makcik cleaner kat ofis ade jual telur itik...yang masin dan yang asli...1 biji 50 sen...murah tu..kalo kat pasar mau 70@80 sen...so saya beli rm5...cadang kat kepala tu memang nak buat masak lemak cili api...sedapnya...:)...saya buat 4 biji....cukup untuk 2 orang makan...kalo xabis blh masuk peti ais...nak buat 2 biji je x berbaloi rasa...balance tu saya try buat telur masin...tanya makcik cleaner macam mana nak buat....ooo..senang saje...telur tu jemur dlu...pastu masakkan air garam....anggar2 sendiri la jumlah garamnye....saya letak dalam 4 genggam garam untuk 6 biji (bergantung kepada saiz genggaman..hehe)...pastu rendam je dalam bekas...biasa 2 mgg dah boleh makan...nnti kalo jadi saya postkan gambarnya kat cni ye...:)...

ok berbalik kepada resepi asal kita...masak lemak cili api telur itik...ni resepinye...selamat mencuba....



BAHAN-BAHAN :


4 biji telur itik
1 helai daun kunyit
3-4 cawan santan pekat - jika kurang boleh ditambah
1 helai daun kunyit - diracik halus
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

6 biji cili api - boleh tambah
1 inci kunyit hidup



CARA MEMASAK:

Bersihkan daun kunyit dan diracik nipis-nipis . Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , daun kunyit , asam keping ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian boleh la dimasukkan sebiji demi sebiji telur itik ni .Guna api dapur sederhana dan tutup periuk sekejap dalam 2 minit sekali sekala boleh la diperiksa telur itik ni dan bila telur itik dah mula mengeras masak boleh la dikacau perlahan-lahan kuah . Masukkan garam secukup rasa dan kacau bila dah masak boleh la ditutup api dapur .


* Pada permulaan sesi masak perlu la dikacau kuah supaya santan tak pecah minyak dan guna api dapur sederhana





No comments:

Post a Comment