Thursday 6 March 2014

Juadah berbuka ~ Lempeng + Menu nasi biasa

Juadah berbuka puasa hari ni...menu simple je...xlarat nak masak..kiki...jom layan

LEMPENG


Bahan-bahan

1 1/2 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara
  1. Satukan semua bahan di atas kecuali, garam dan air. Kacau rata dan masukkan sedikit garam (anggaran 1/2 camca teh). Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi bancuhan yang tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam dan kacau rata2. Ketepikan.
  2. Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Tuang1/2 cawan acunan, ratakan dan masak dengan api perlahan sehingga kuning keemasan, terbalikkan dan biar masak. Jika suka garing, sapu sedikit minyak pada permukaan lempeng sebelum diterbalikkan. Buat hingga siap, angkat dan hidangkan bersama sambal tumis atau kari.
SAMBAL TUMIS BILIS 
 

Bahan-bahan
1 cawan ikan bilis, belah dua, rendam 10 minit dan toskan
1 biji bawang besar, potong berbaji
1/2 inci halia, dititik
1/3 cawan jus asam jawa
1 1/2 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merag*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*(*ditumbuk halus)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, bawang belah dan ikan bilis. Kacau rata.
  2. Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan gula. Masak dengan api sederhana hingga sambal pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api....
rupa lempengku 

sisi lain plk...hihi

lempeng+sambal


SAMBAL UDANG

Bahan-bahan
  • 8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
  • 4-5 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
  • Air asam-1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)
  • Minyak untuk menumis, gula, garam..
  • 1 Labu Bawang Besar-Dihiris

Cara-cara

  1. Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
  2. Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
  3. Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..
  4.  Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)
  5. Hidangkan..
udang..goreng pun sodap


SAYUR KACANG GORENG

Bahan-bahan
seikat kacang panjang-dipotong serong
250gm hati ayam-dibersihkan
1 sudu makan sos tiram
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
garam
kunyit
cili merah-dihiris halus
halia muda-dihiris halus
sedikit air

Cara-cara
  • Bersihkan hati ayam, masukkan sedikit tepung gandum dalam hati ayam dan gaul rata kemudian cuci bersih. tujuannya supaya hilang hanyir
  • Potong kecil hati ayam dan lumur kunyit dan garam, gaul rata.
  • masukkan sedikit minyak dan goreng sehingga garing
  • Angkat dan toskan
  • bersihkan kuali, tuangkan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih
  • Masukkan kacang panjang, sos tiram, cili dan hati ayam
  • Masukkan sedikit air dan kacau rata
  • Angkat dan hidangkan
 sayur yang menyihatkan


AYAM MASAK LEMAK CILI API


Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 liter santan cair
1 cawan santan pekat(pati santan)
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ dititik
Garam dan sedikit gula.

Bahan kisar:
5 biji cili padi (nak pedas leh tambah lagi )
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Cara penyediaan:
1. Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur dan bahan2 kisar ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
2. Tuangkan santan cair.
3. Bila mendidih, tambahkan santan pekatt dan letaklah garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
Rasa dan jika ok boleh matikan api dan bolehlah dihidangkan...

* Bagi yg ingin menjaga kesihatan, gantikan santan dgn susu segar. Dan kalau suka bolehlah ditambah sedikit kentang.

pecah minyak plk...huuhu..

No comments:

Post a Comment