Saturday 8 March 2014

Bubur lambuk slurpp!!


Tiba-tiba teringin nak mkn bubur lambuk...my febret masa kecik2 dlu...bubur lambuk yang mak buat memang osem...xleh lawan...mkn banyak kali pun xjemu...resepi mak kita xletak santan...yang tu yang bestnya...kalo letak santan dah kureng rasanya...bagi tekak saya la...buat pedas2...fuh sedap sekali...berpeluh jgk nak abiskan...

Bahan-bahan
2 cawan beras

1 s/b lada hitam
2 cm. halia
5 ulas bawang merah
5 tangkai daun cekur manis
1 ikat daun paku merah
1 ikat pucuk paku hijau
5 pokok kangkong
2 tangkai dan kadok
4 tangkai daun kesom
1 helai daun kunyit 

*sayur2 tu ikut selera masing2
1 cawan udang basah saiz kecil [tak der pun tak per]
2 ekor ikan kembung [rebus/bakar dan ambil isi]
air secukupnya
garam

Cara membuat
1. Semua sayuran dipotong, basuh dan toskan.
2. Tumbuk lada hitam hingga lumat, setelah itu masukkan 10 ulas bawang merah, halia dan tumbuklah lagi sehingga lumat bersama isi ikan tadi.
3. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama ikan yg dihancurkan kedalam bubur nasi tadi.
4. Masukkan udang dan kacau sehingga rata.
5. Bila sudah hampir untuk diangkat, masukkan sayur-sayuran & garam secukupnya sambil dikacau hingga cukup rata dan sayur layu.
6. Angkat dan hidangkan.

**saya makan bersama ikan bilis n kacang goreng...

makan xtoleh kiri kanan...kalo ade lada jeruk lagi sedap...

No comments:

Post a Comment