Saturday 8 February 2014

Roti daging berkeju

Jumpa resepi ni kat fesbuk...nampak macam menarik...terliur je tengok...jadi saya try lah buat...ok..x nak cakap banyak...ayuh masak..

Bahan2 :
 Untuk Inti -
4 keping daging burger / 300gram daging cincang (nak daging lebih boleh tambah lebih lagi)
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 paket perencah black pepper maggi
sedikit air
minyak

12keping roti
3biji telur
200ml fresh milk
6keping slice cheese
Cheedar cheese yang diparut
*boleh tambah sayur (saya ltk sayur campur)


Cara2 :
Untuk Inti -
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar...kemudian masukkan daging...goreng hingga daging empuk..kemudian masukkan perencah black pepper maggi yg telah dibancuh dengan sedikit air..kalau kurang masin, boleh tambah garam...ikut citarasa masing2...masak sehingga daging masak...ketepikan dan biar sejuk..

Untuk Lapisan Roti -
Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dengan mentega..
Bancuh telur dan susu sehingga sebati...
Celup roti kedalam bancuhan susu dan susun di dalam bekas tahan panas. Buat sehingga lapisan bawah penuh..
Tuang separuh inti ke atas roti dan ratakan. Kemudian susun 4 keping slice cheese di atas inti...
Ulang langkah pertama tadi (celup roti kedalam bancuhan susu) dan susun di atas inti daging sehingga menutup inti daging...
Tuang lebihan daging dan last sekali letak 2 keping slice cheese dan tabur cheese yang diparut...
Jika ada lebihan campuran susu dan telur, tuang atas roti..

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dalam suhu 180c lebih kurang 35minit - 40 minit (sehingga masak)

Selamat mencuba..

 siap dibakar...silap patutnya kat atas tu letak lauk lagi untuk topping..baru nmpk menarik

 setelah dipotong & sedia masuk mulut...bismillah!

 balance siap bawak bekal ke ofis..:)

NOTE: makan bersama sos cili & mayonis untuk menambah perisa...

No comments:

Post a Comment