Saturday 25 January 2014

Siakap kukus + Kerabu daging

Juadah kami hari ni...jom layan resepi

SIAKAP KUKUS

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
1 batang serai (diketuk) – saya hiris nipis2
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
1-2 biji limau nipis (ambil jusnya)
2-3 biji cili padi (diketuk) – optional
2 biji tomato (dihiris dadu)
sedikit garam dan gula
1 sudu makan sos ikan atau sos tiram
sedikit air
sedikit daun sup (dihiris) – saya ganti dgn daun ketumbar 
*saya tambah brokoli

Cara-cara
1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.
2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.
4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih

 
 
tergolek..slurpp!!

KERABU DAGING

Bahan-bahan
500 gm daging tenderloin
3 biji limau nipis [ambil jus]
3 cm halia [ketuk]
1 batang serai [ketuk]
1 s/b lada hitam [mesin]
garam
gula
7 tangkai cili merah [hiris] ~ boleh tambah jika nak pedas

1 labu bawang besar (holland)[hiris]
3 batang serai [hiris]
2 pokok daun ketumbar[hiris]

 **saya tambah lagi bagi nampak banyak ulam-ulaman..saya HANTU ulam...:P
1 kuntum bunga kantan[hiris]
daum kesum[hiris]
ulam raja[hiris]
tomato[potong dadu]
timun[hiris]
kacang panjang[potong kecil]


Cara-cara
1. Daging dibasuh dan rebuskan dengan halia, serai, lada hitam dan sedikit garam sehingga lembut dan kering air rebusan. Sejukkan.
2. Daging dihiriskan nipis dan kecil.
3. Gaulkan semua bahan hiris dan daging.
4. Rasakan masam dan manisnya.
5. Hidangkan. 


 ratah pun best

No comments:

Post a Comment