Tuesday 1 July 2014

3rd iftar ~ ayam percik, sayur keledek+cekur manis & puteri mandi

ok...ni menu untuk hari ke-3 puasa kami...ayam percik, sayur keledek @ orang kelate panggil ubi setelo campur cekur manis dan kuih puteri mandi....jom layan resepi...

AYAM PERCIK

Bahan bahan: 1 ekor ayam - potong 4
Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya

Bahan Kuah:
2 pek santan pekat
10 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam

Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga separuh masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu sebab mahu cepat. Sementara ayam dibakar, siapkan bahan kuah.

Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
 
x berapa merah coz cili letak sikit je...

SAYUR KELEDEK + CEKUR MANIS

Bahan-bahan
  1. Secekak sayur pucuk manis
  2. 1 -2 biji keledek saiz sederhana ( potong dadu dan rebus 3/4 masak )
  3. 1/2 biji kelapa ambil dalam 1 liter santan
  4. 3 biji bwg merah – hiris @ ditumbuk
  5. 1 ulas bwg putih – dihiris atau ditumbuk
  6. sedikit ikan bilis ) di tumbuk kasar
Cara-cara
  1. Satukan semua bahan kecuali sayur pucuk manis dalam periuk, kemudian masak atas api sederhana.
  2. Kacau2 kan santan hingga mendidih kemudian baru masukkan sayur pucuk manis dan garam.
  3. Sesuaikan rasa… bolehlah diangkat… 
 
lama x makan sayur ni

PUTERI MANDI

Bahan kuih
  1. 1 cawan tepung pulut
  2. 1/2 sk air kapur
  3. Pewarna
  4. Sedikit air

Bahan kuah:
  1. 1/2 cawan gula (saya guna gula melaka)
  2. 1/2 cawan air
  3. 1/2 biji kelapa parut
  4. 2 helai daun pandan
  5. Garam

Cara-cara:
  1. Tepung pulut dicampur dengan air kapur. Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga tepung tak melekat di tangan dan bekas.
  2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan warnalah ikut yang disukai. Biasanya warna hijau dan putih.
  3. Sementara itu, didihkan setengah periuk air.
  4. Bila dah siap menjadi doh, ambil sedikit adunan tadi dan gentel bulat bulat sebesar ibu jari dan tekan sedikit di tengah tengahnya.
saya buat kaler hijau je...

No comments:

Post a Comment