Friday 4 July 2014

6th iftar ~ paru goreng sambal, daging palembang & tepung gomak

ok...menu untuk 6th iftar...kegemaranku paru goreng....nyum2...pastu tambah daging palembang...tepung gomak tu adikku yang buat...jom layan...



 PARU GORENG SAMBAL

Bahan-bahan:

300g paru - direbus kemudian hiris nipis2
sedikit serbuk kunyit dan garam
1 sudu makan jintan manis-ditubuk
sedikit minyak

Bahan untuk sambal:semua bahan ni dikisar
5-6 biji cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
sedikit belacan
air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Gaulkan paru yang telah direbus dan dihiris nipis bersama jintan manis yang teLah ditumbuk, serbuk kunyit dan garam.
  2. Panaskan minyak. Goreng paru tadi hingga agak2 garing. angkat dan ketepikan.
  3. Untuk menumis,panaskan minyak (guna sedikit drp lebihan minyak untuk menggoreng tadi),tumis bhn kisar hingga masak atau naik minyak.
  4. masukkan air asam jawa, gula dan juga sedikit garam. garam jgn byk sbb paru goreng dh masin.
  5. last sekali masukkan paru tadi. gaul rata dan masak hingga sambal tu kering baru angkat dan dihidangkan.
makan x tengok kiri kanan


DAGING PALEMBANG

Bahan-bahan:
 
550 Gm daging lembu-dikisar halus
100 gm bawang merah
20 gm bawang putih
20 gm halia
50 gm serai
50 gm lengkuas
100 gm cili merah
30 gm cili padi
30 gm cili kering-direndam
3 keping asam keping
3 helai daun kunyit
60 ml sos tomato
3 sudu besar serbuk belacan - *saya tak letak
2 sudu jintan manis
2 sudu besar biji adas
60 ml minyak masak
1 biji kelapa- i liter santan


Cara-cara:
 
 1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga garing
2. Masukkan daging yang dipotong nipis ,jintan,adas,belacan,sos tomato dan kacau hingga sebati

3. Setelah naik bau masukkan santan,asam keping ,daun kunyit,dan masak daging hingga empuk,,setelah cukup rasa angkat dan hidangkan

blur skit gambarnya...maklumlah guna Hhp je...:)
 
 
KUIH TEPUNG GOMAK

Bahan-bahan "A":
200 g kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
1/2 kilo gula timbang
300 g gula pasir
2 helai daun pandan

Bahan-bahan "B"
600 g tepung pulut
1 mangkuk air
400 g tepung kacang hijau
sedikit garam

Cara-cara untuk Bahan "A"
1. Kacang hijau direbus sehingga kembang. Kemudian tumbuk sampai hancur.
2. Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tuangkan air
gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam
ke dalam kuali di atas api yang sederhana besarnya.
3. Masak sehingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.

Cara-cara untuk Bahan "B"
1. Uli tepung pulut dengan air dan garam, sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan.
3. Panaskan air dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak.
4. Angkat dan golek-golekkan di atas tepung kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.

Panduan
Cara membuat tepung kacang hijau untuk Bahan "B". Terlebih dahulu
kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditos. Kemudian
di sanggar sehingga kuning. Setelah itu baru dihantar mesin menjadi tepung kacang hijau.



nii adikku yang buat...

No comments:

Post a Comment