Thursday 11 April 2013

Ayam paprik

 xtau nak masak ape...tengok ayam ade dalam peti ais...mmm...buat paprik la....so, jom layan paprik ayam...


BAHAN-BAHANNYA
2 keping bahagian peha ayam bersaiz besar, kerat 4 setiap 1
150 gram bunga kobis, dipotong sekuntum2
4 biji cili padi, dititik
2 batang serai, diketuk
2 helai daun limau purut
1 biji bawang besar, belah 6 dan leraikan
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji tomato, belah 6 (cm tak letak)
1 pokok kecil daun ketumbar, kerat kasar
Sos ikan secukup rasa

BAHAN SOS
3 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili thai
2 camca besar kicap manis
1 camca besar sos tiram

CARA MEMBUATNYA
  1. Daging ayam cuci dan toskan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, gaul rata dan goreng embal2, jangan garing. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan serai hingga harum, masukkan cili padi, daun limau purut dan bunga kobis, gaul rata dan masukkan ayam tadi. Kacau dan masak sekejap. Kalau perlu tambah sedikit air.
  3. Tambah bahan sos dan gaul rata. Tambah sos ikan secukup rasa. Masukkan tomato (kalau guna) dan masak hingga sayur lembut. Akhir sekali masukkan daun ketumbar, kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.. 
 ni bahan2 nya...

 ayam...mcm org xkenal

ayarkk..gambar xjelas..maklumlah kamera hset je...xpe la

No comments:

Post a Comment