Wednesday 28 May 2014

sizzling yee mee

Ade masa tekak ni xnak makan nasi...jadi resepi ni mejadi pilihan...mujur suami makan je apa yang dimasak...xmemilih...resepi ni dia pun suka...jadi xde masalah...ok..jom layan resepi...


sizzling yee mee
bahan:
2-3 sanggul (gulung) yee mee 

5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
1 sudu besar cili mesin 3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam **saya tumbuk lada hitam biji
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan **xletak
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis


Cara-cara:
  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

letak dalam pinggan biasa je..xde hotplate..huhu

No comments:

Post a Comment