Saturday 10 May 2014

Ketupat Sotong Versi Kelantan

Bertemu kembali...hari ni nak kongsi resepi ketupat sotong versi kelantan...kalo kt terengganu lain skit caranya...dulu kecik2 mak niasa buat yang versi kelantan punya...jadi try buat...alhamdulillah jadik...

KETUPAT SOTONG KELANTAN
Bahan-bahan

1 kilo sotong
1 cawan beras pulut
2 ketul gula kabung (gula melaka)
2 cawan santan (sederhana pekat)
sedikit garam
1 cawan gula (secukup rasa)
daun pandan


Cara-cara:

1. bersihkan sotong
2. masukkan beras pulut yang telah direndam dengan santan pekat, ke dalam badan sotong (1/3 bahagian sotong)
3. masukkan sotong tersebut ke dlm periuk yg telah diletak santan, garam, gula n gula melaka.
4. kemudian masukkan daun pandan
5. masak sehingga pekat



tara..inilah hasilnya...jemput semua..

No comments:

Post a Comment