Thursday 17 October 2013

selamat hari raya aidiladha

Tahun ni beraya haji diperantauan...sob3...en suami keje lagi malam raya tu...mmg xcuti...mmg bz skit die sejak sebln yg lepas...semgg cuti 1 hari je...company nya tgh shutdown...jd agaknya byk task la kot yg perlu dibuat...jadi kalo balik pun mesti terkejar-kejar....maklumlah nak balik ke rumah dua2 pihak...jadi kami beraya di Paka jela...hari ke 2 baru g jalan2...hari raya pertama tu lps blk solat raya (suami je yg pegi, kita solat kt umah je...xde sapa nk jaga Abid)..suami dh kepenatan...maklumlah...pg tu baru blk dr keje...saya plak menyiapkan juadah kami utk hari tu...nasi beriani...jom layan resepi...

KERUTUK
Bahan bahan:

1 kg daging batang pinang (potong tebal 1 atau 2")

3 sb rempah kerutuk

8 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

1 inci halia

Kayu manis, bunga lawang, pelaga

1 kotak santan - bancuh dengan air secukupnya.

3 sb kerisik

Garam

Gula

Gula Melaka

1 keping asam keping

Tomato ketchup - boleh menyedapkan lagi



Cara cara:
  1. Separuh dari bawang dan halia dikisar dan dicampur dengan rempah kerutuk. Separuh lagi dihiris.
  2. Tumis bawang dan halia yang dihiris serta rempah penumis sehingga wangi dan masukkan rempah kerutuk. Masak dengan api perlahan sehingga keluar minyak.
  3. Masukkan daging dan sedikit air dan dikacau rata. Masak lagi sehingga air kering dan keluar minyak serta daging empuk.
  4. Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dengan api perlahan. Masukkan kerisik, garam, gula, gula Melaka dan asam keping. Masukkan juga pes tomato (saya x letak).

  kerutuk daging

Dalca Sayur
Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (banduh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
Santan
Sayur yang digemari
garam

Cara-cara :
 
  1. Rebus kacang dal sampai empuk.
  2. Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
  4. Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
  5. Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras (saya guna carrot, dan kentang)
  6. Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Saya letak terung je
  7. Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan 
  8. Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. Boleh la tutup api

       sayur dalca

untuk nasi beriani plk...pkai rempah segera yg dijual kt kedai tu...cara masak tgk kt belakang plastik dia...hehe...nk cepat punya pasal...nnti ade masa i'Allah akan cuba buat nasi beriani yang real punya...
juadah kami
                                                       

hari ke-2...suami blk keje pagi tu terus ke tmpt org korban...coz suami pn amk 1 bahagian...suami bawa balik sebahagian tulang n daging utk bahagian kami makan n utk jiran kami...selebihnya suami dah tinggalkan kat org masjid utk diedarkan...jadi saya bersihkan n rebus tulang tu...best ni buat sup...tiba2 suami bagitau kawan2 nya nk dtg ziarah...dalam 4 org...nasib baik rebus byk terus tulang tadi...pastu buat daging goreng n acar je...yang lawaknya...ingat diorg nk dtg lps zohor...skali dh bertolak...waktu tu br pkl 12...jd masakan masih di atas dapur...hidang air n kek gula hangus dlu(kebetulan buat kek hari tu)...sebelum hidang masakan utama...seronok pulak menjamu tetamu walaupun pada asalnya agak kelam kabut jadinya...puas hati bila makanan habis dimakan...dah tu tuan rumah makan ape?hehe...kebetulan kawan ofis jemput kenduri di rumahnya...jadi rezeki tengah hari kami di sana...alhamdulillah..:)

 selamat hari raya aidiladha dr KAMI


*x sempat nak snap gambar para tetamu..:D

No comments:

Post a Comment