Friday 4 October 2013

Juadah buat tetamu

Kawan2 UMP bertandang ke rumah...Alhamdulillah dapat berjumpa kawan2 lama...seronok setelah sekian lama xberjumpa...jenuh jgk difikir nk masak ape untuk tetamu kani...akhirnya terhasil lah juadah kat bawah ni untuk menjamu tetamu istimewa kami...:)

1) Nasi Hujan Panas

 Nasi

Bahan-bahan

4 cawan beras basmati
5 cawan air
2 kiub ayam
2 helai daun pandan
pewarna merah, kuning dan hijau
[bahan tumis]
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
[bahan hias]
bawang goreng
kismis

cara-cara
  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
  2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
  3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
  4. Masukkan beras dan gaul rata.
  5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
  6. Masaklah nasi sehingga masak
  7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
  8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka 
Kari Ayam

Bahan-bahan

* Bahan dikisar halus *
20 tangkai lada kering
4 biji lada besar merah
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm kunyit hidup @ 2 sk serbuk kunyit
* Bahan disangai dan dikisar sekali*
1 1/2 sb ketumbar
1 sb jintan halus
3 biji buah keras
* Bahan yang lain *
1 ekor ayam potong 12
1 labu bwg besar dimayang
2 sb rempah kari daging dibancuh sedikit air
rempah tumis 4 beradik
1 sk halba
1 cwn santan pekat & 2 1/2 cwn santan cair
2 keping asam gelugor
3 tangkai daun kari
2 biji ubi kentang
1/4 cawan minyak utk menumis


cara-cara


  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan & pastikan jgn sampai hangi..hihi
  2. Masukkan rempah tumis 4 beradik, biji halba, daun kari, rempah yg dikisar serta rempah kari daging. Tumis hingga wangi.
  3. Masukkan ayam & ubi kentang. Gaulkan ayam & kentang hingga bergaul rata dgn rempah tumisan biarkan lebih kurang 10minit denagn api sederhana.
  4. Masukkan garam,gula,serbuk perasa,asam gelugor serta santan cair. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam lembut.
  5. Apabila ayam sudah lembut,masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
  6. Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap.
untuk acar plk xpayah letak resepi la ye...simple sgt...malu plk nk letak...hihihi...ape2 pun jom layan gambar...:)


 amk gambar dari periuk

 close up skit

 acar timun

 kari ayam

jom makan...
2) Kek gula hangus

Bahan-bahan:
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu butter (tapi saya guna marjerin pun ok)
4 biji telur
1 cawan susu pekat manis (kira-kira 250 ml)
1 cawan tepung naik sendiri (tepung kek dalam kotak tu)
1 sudu kecil soda bikarbonat (ayak dan gaul terus bersama tepung)
Esen vanilla


cara- cara:
  1. hanguskan gula sampai perang
  2. masukkan air panas (hati2 skit waktu ni...takut terkejut..hehe)
  3. masukkan butter/marjerin...kacau sampai cair...sejukkan
  4. pukul telur sampai kembang 
  

ni la rupa kek gula hangus aka sarang semut



 close up bagi nampak sarang semutnya...kikiki
3) puding triffle

bahan - bahan:
kastard
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla
jelly
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco (saya guna kiwi)
Beberapa titik pewarna merah



bahan lain

1 kek gulung
koktel (saya guna ayam brand punya)

cara-cara

  1. kastard -  Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata.
  2. jelly -  Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  3. trifle Sediakan bekas sesuai, potong kek gulung(satu gulung saya potong 8). Basahkan kek tadi dengan jus buah koktel. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur buah2 koktel. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang. Biarkan jelly sejuk...Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..nyamannn...:)
slurpp:P 
NOTE:moga dapat ketemu lagi dilain masa duhai sahabat perjuangan

No comments:

Post a Comment