Thursday 9 May 2013

onde-onde @ buah melaka

Kebetulan balik kg hari tu mak bekalkan kelapa yang kulitnya masih hijau...kelapa yang sesuai untuk dibuat kuih...fikir punya fikir...buat onde-onde @ buah melaka ok jgk ni...blh buat juadah berbuka...so, selongkar dapur...tgk semua bahan yang diperlukan ada dalam stok...jd xperlulah keluar membeli...daun pandan pn boleh amik kat belakang dapur je...untung juga berbudi pada tanah ni..:)


untuk 3 orang...kebetulan adik datang umah

close up skit

Bahan-bahan:

2 cawan tepung pulut + 2 sudu besar tepung gandum
1 1/4 cawan air - tambah jika perlu
jus pandan (blender daun pandan)

pewarna hijau (klau nak tambah warna kehijauannya...kalo x...cukup kaler dr jus pandan je)
Gula melaka - dipotong kecil-kecil untuk inti
1 biji kelapa parut putih
sedikit garam halus
Air secukupnya untuk merebus

Cara-cara:


1. Didihkan air dalam periuk untuk merebus buah melaka.

2. Tuang air + jus pandan ke dalam tepung pulut dan gaul tepung pulut + tepung gandum sehingga adunan boleh digentel. Tuang air sedikit demi sedikit, secukupnya.
4. Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan bubuh inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
5. Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan.
6. Salut buah melaka dengan kelapa parut yang telah dikukus dahulu dan di campur dengan sedikit garam, gaul rata. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment