Friday 20 September 2013

Asam pedas ikan patin

ok...kali ni nak share resepi asam pedas ikan patin...kebetulan asben beli ikan patin...sederhana je besarnya...potong 4 bahagian...guna 2 bahagian je utk asam pedas...2 bahagian lagi simpan untuk buat masak tempoyak plak...biasa buat msk tempoyak je...ntah kali ni teringin nak makan asam pedas plak..okeh...jom layan resepi...ni resepi untuk 1 ekor..pandai2 la ejas ye ikut kuantiti ikan yang digunakan...

bahan-bahan

kisar
1 labu bawang besar  
5 biji bawang merah  
25 tangkai cili kering (saya pakai serbuk cili)
1 inci halia  
½ sd teh lada hitam  (saya xletak)
1 inci kunyit hidup 
sebatang serai (diketuk)  
2 ulas bawang putih  
sedikit belacan ( saya xletak juga)

bahan lain
ikan patin
1/3 cawan minyak masak
3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air (saya pakai asam keping je..)
1.5 liter air
5 biji bendi / terung (saya pakai bendi n tomato)
1 sd besar garam 
4 tangkai daun kesum/daun limau purut/daun kari 
sedikit gula


cara-cara 
  1. Panaskan periuk dan masukkan minyak. 
  2. Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga naik bau. 
  3. Masukkan cili kering, kacau sehingga lada masak gunakkan api sederhana. 
  4. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak. (pakai asam keping) 
  5. Masukkan ikan dan sebatikan bersama daun kesum. 
  6. Masukkan air, bendi dan bahan lain   
  7. Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat .  
  8. Biarkan 5 minit baru diangkat dan hidangkan.
 *saya tambah bunga kantan...suka baunya


 ok...selamat mencuba...ni gambarnya...cili letak skit je..xtahan pedas...coz serbuk cili tu pedas...tu xberapa merah...



gambar 1


gambar 2

No comments:

Post a Comment