AYAM PERCIK
Bahan bahan: 1 ekor ayam - potong 4
Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya
Bahan Kuah:
2 pek santan pekat
10 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
Cara cara:
Kisar
bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar
ayam sehingga separuh masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu sebab mahu
cepat. Sementara ayam dibakar, siapkan bahan kuah.
Kisar
semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil
terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula.
Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
x berapa merah coz cili letak sikit je...
SAYUR KELEDEK + CEKUR MANIS
Bahan-bahan
- Secekak sayur pucuk manis
- 1 -2 biji keledek saiz sederhana ( potong dadu dan rebus 3/4 masak )
- 1/2 biji kelapa ambil dalam 1 liter santan
- 3 biji bwg merah – hiris @ ditumbuk
- 1 ulas bwg putih – dihiris atau ditumbuk
- sedikit ikan bilis ) di tumbuk kasar
- Satukan semua bahan kecuali sayur pucuk manis dalam periuk, kemudian masak atas api sederhana.
- Kacau2 kan santan hingga mendidih kemudian baru masukkan sayur pucuk manis dan garam.
- Sesuaikan rasa… bolehlah diangkat…
lama x makan sayur ni
PUTERI MANDI
Bahan kuih
- 1 cawan tepung pulut
- 1/2 sk air kapur
- Pewarna
- Sedikit air
Bahan kuah:
- 1/2 cawan gula (saya guna gula melaka)
- 1/2 cawan air
- 1/2 biji kelapa parut
- 2 helai daun pandan
- Garam
Cara-cara:
- Tepung pulut dicampur dengan air kapur. Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga tepung tak melekat di tangan dan bekas.
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan warnalah ikut yang disukai. Biasanya warna hijau dan putih.
- Sementara itu, didihkan setengah periuk air.
- Bila dah siap menjadi doh, ambil sedikit adunan tadi dan gentel bulat bulat sebesar ibu jari dan tekan sedikit di tengah tengahnya.
saya buat kaler hijau je...
No comments:
Post a Comment