ok...menu jumaat kami plk...buat masakan ala-ala kampung...menghilangkan rasa kerinduan kat kg halaman...tapi manakan hilang rindu itu jika xbalik kg kan?...hehe...
KANGKUNG GORENG
Bahan-bahan
Cara-cara
- 2 ikat sayur kangkung
- sedikit ikan bilis
- sedikit belacan
- 1 ulas bwg merah
- 1-2 ulas bwg putih diketuk
- 1cili merah dihiris
- garam
- minyak
Cara-cara
- tumbuk ikan bilis + bwg merah + belacan. ketepikan
- panas minyak. tumis bwg putih sekejap sj.
- masuk bhn tumbuk. kacau sekejap. terus masukkan sayur yg tlh dipotong.
- terus masuk bwg besar+cili merah+garam. perasakan. goreng sekejap shj. (jgn overcooked)
kangkung....kangkung..
inilah bawalnya
IKAN SINGGANG
Bahan-bahan - ikan kembung ( lebih kurang 6-7 ekor)
- 3 ulas - bawang putih (dihiris / diketuk)
- 1 inci - lengkuas (dihiris)
- 1 keping - asam keping
- garam dan gula sesedap rasa
- cili padi jika mahu pedas
- serbuk kunyit
- air secukupnya
Cara-cara
- Ikan kembung dibersihkan. kalau mahu jimat potong dua pun boleh
- Masukkan ke dalam periuk ikan, bawang putih, lengkuas, serbuk kunyit dan asam keping serta air agak-agak tenggelam ikan. Air jangan banyak sangat
- Agak-agak mendidih, perasakan dengan gula dan garam sesedap rasa. Ketuk cili padi dan masukkan ke dalam masakan
- Sudah sedia untuk dihidangkan. Boleh masukkan bendi untuk menceriakan hidangan.
- Makanlah dengan nasi panas. Kalau ada budu dengan limau serta lada pun bagus.
my febret
ulam-ulaman penambah selera
No comments:
Post a Comment