Bahan-bahan
1 tin kecil tin sardin (boleh guna apa sahaja jenama yang disukai **saya guna cap ayam)
1 labu bawang besar (dipotong)
4 biji cili padi (dihiris)
sebuku roti sandwich (kecil)
sedikit garam
2 biji telur
sedikit minyak untuk menumis dan mengoreng
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang yang dipotong sehingga naik bau.
2. Keluarkan sardin dari tin dan asingkan tulang.(supaya takde kes tercekik tulang ikan)
3. Masukkan sardin dan cili padi ke dalam kuali dan gaulkan sehingga hancur.
4. Siap untuk dibuat inti roti sardin gulung.
5. Ambil roti sandwich dan gelek/ lenyek (guna sudu) sehingga menjadi mampat dan nipis.
**Sila pastikan roti tu betul-betul mampat untuk mengelakkan minyak banyak diserap ketika mengoreng.
6. Isikan roti dengan inti sardin yang telah dimasak. Then gulung **selain sardin, intinya boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
7. Celup ke dalam telur yang telah dipukul sebelum menggoreng. sedia untuk dihidangkan..selamat mencuba
Siap digulung
bersedia untuk dihidangkan...jom..bismillah..
NOTE: hidangkan bersama sos cili & mayonis
No comments:
Post a Comment