bahan-bahan
kisar
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
25 tangkai cili kering (saya pakai serbuk cili)
1 inci halia
½ sd teh lada hitam (saya xletak)
1 inci kunyit hidup
sebatang serai (diketuk)
2 ulas bawang putih
sedikit belacan ( saya xletak juga)
bahan lain
ikan patin
1/3 cawan minyak masak
3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air (saya pakai asam keping je..)
1.5 liter air
5 biji bendi / terung (saya pakai bendi n tomato)
1 sd besar garam
4 tangkai daun kesum/daun limau purut/daun kari
sedikit gula
cara-cara
*saya tambah bunga kantan...suka baunya
ok...selamat mencuba...ni gambarnya...cili letak skit je..xtahan pedas...coz serbuk cili tu pedas...tu xberapa merah...
1/3 cawan minyak masak
3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air (saya pakai asam keping je..)
1.5 liter air
5 biji bendi / terung (saya pakai bendi n tomato)
1 sd besar garam
4 tangkai daun kesum/daun limau purut/daun kari
sedikit gula
cara-cara
- Panaskan periuk dan masukkan minyak.
- Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga naik bau.
- Masukkan cili kering, kacau sehingga lada masak gunakkan api sederhana.
- Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak. (pakai asam keping)
- Masukkan ikan dan sebatikan bersama daun kesum.
- Masukkan air, bendi dan bahan lain
- Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat .
- Biarkan 5 minit baru diangkat dan hidangkan.
ok...selamat mencuba...ni gambarnya...cili letak skit je..xtahan pedas...coz serbuk cili tu pedas...tu xberapa merah...
gambar 1
gambar 2
No comments:
Post a Comment