ok berbalik kepada resepi asal kita...masak lemak cili api telur itik...ni resepinye...selamat mencuba....
BAHAN-BAHAN :
4 biji telur itik
1 helai daun kunyit
3-4 cawan santan pekat - jika kurang boleh ditambah
1 helai daun kunyit - diracik halus
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
6 biji cili api - boleh tambah
1 inci kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Bersihkan daun kunyit dan diracik nipis-nipis . Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , daun kunyit , asam keping ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian boleh la dimasukkan sebiji demi sebiji telur itik ni .Guna api dapur sederhana dan tutup periuk sekejap dalam 2 minit sekali sekala boleh la diperiksa telur itik ni dan bila telur itik dah mula mengeras masak boleh la dikacau perlahan-lahan kuah . Masukkan garam secukup rasa dan kacau bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
* Pada permulaan sesi masak perlu la dikacau kuah supaya santan tak pecah minyak dan guna api dapur sederhana
Bersihkan daun kunyit dan diracik nipis-nipis . Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , daun kunyit , asam keping ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian boleh la dimasukkan sebiji demi sebiji telur itik ni .Guna api dapur sederhana dan tutup periuk sekejap dalam 2 minit sekali sekala boleh la diperiksa telur itik ni dan bila telur itik dah mula mengeras masak boleh la dikacau perlahan-lahan kuah . Masukkan garam secukup rasa dan kacau bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
* Pada permulaan sesi masak perlu la dikacau kuah supaya santan tak pecah minyak dan guna api dapur sederhana
No comments:
Post a Comment